Ugrás a fő tartalomra

Dunaújváros, Római krt. 51/A


+36 (25) 743 - 136

Széchenyi 2020

Hírek


2022. jún. 24.

  Betekintés a szakmák világába

  A DSZC nyári táboráról a Dunaújvárosi Hírlapban: „Melyik áll hozzád közelebb? A bábkészítés vagy a csőszerelés, a hotel vagy a műhely világa, a kétkezi feladatok vagy elméd csillogtatása, csapatban vagy egyénileg szeretsz alkotni? Gazdag nyári program, élvezetes önmegismerés.„

  Betekintés a szakmák világába

  Az általános iskola utáni útirány kiválasztásához segítséget nyújtó nyári tábort szervezett a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara a Dunaújvárosi Szakképzési Centrummal, annak intézményeivel és a Digitális Közösségi Alkotóműhellyel együttműködve, a tavalyi érdeklődés, pozitív visszajelzések alapján már két turnusban. A helyszínt a Digitális Közösségi Alkotóműhely biztosítja, színvonalas infrastruktúrájával, eszközparkjával. Ezen a héten, az első turnusban huszonegy hatodik és hetedik osztályt végzett gyermek vesz részt a Szakmázz velünk! elnevezésű táborban.

  A tábor meghívóit a helyi és városkörnyéki általános iskolák osztályfőnökei adhatták át a diákjaiknak. Gyorsan betelt a tábor létszáma. Az osztályfőnökök döntését igazolja, hogy a táborozók közül alig akad, akinek formálódó képe lenne a választandó pályáról. Ugyanakkor nagyon érdeklődőek, együttműködőek, aktívak, szívesen vesznek részt minden programban. Ebben szerepet játszhat az is, hogy a három csapatba beosztott gyerekeket állandó középiskolás kísérők segítik, motiválják. Jól megértik egymást. 
  Minden nap iskolapszichológusok által tartott önismereti foglalkozással kezdődik. Ijesztően hangzik? A táborozók nagyon szeretik. Teszteket írnak, beszélgetnek, és az iskolapszichológusok a többi napi feladat során is figyelik őket. Mindez nagyban segítheti a gyerekek önismeretének fejlődését, pályaorientációra hangolódását. 

  Az egyes napokon egy-egy helyi szakképző intézmény és az ott oktatott szakmák mutatkoznak be. Elsősorban élvezetes feladatokon keresztül. 
  A Hild-iskola napján kisházat készítettek, festettek, famunkákat készítettek. 
  A Dunaferr-iskoláén a fémmunkák domináltak, és különböző, logikát, térlátást igénylő csőszerelési és egyéb feladatok. A Szabolcs vezér-iskola a többi között meséket, bábkészítést hozott. A tegnap délutáni és ma délelőtti program a Lorántffy-iskoláé. Az egészségügyi ágazat biológiai kiskert készítésével, az egészséges életmód keretében gyümölcssaláta közös előállításával készül, sebkezeléssel, elsősegélynyújtással és izgalmas szimulációs játékokkal. A vegyészek hozzák érdekes kísérleteiket, például „elefántfogkrémet” készítenek. A szépészet ágazatot hajfonás, csillámtetoválás, hennafestés, karkötőkészítés képviseli. Lesz társasjáték és 3D-nyomtatás alkalmazása is. 

  A tábor csúcspontját a szerdai program jelentette (és jelenti majd a jövő héten is). Indult a Jankovich Hotel meglátogatásával. A színvonalas létesítmény minden elemével megismerkedhettek a csoportok, nagy érdeklődéssel járták végig a lobbit, a szobákat, a wellnessrészleget, az éttermet. Külön ki kell emelni az európai élvonalat képviselő eszközparkkal rendelkező konyhát, hasonlóba bejutni ritkán adatik meg egy embernek életében, hacsak nem dolgozóként. A különböző szakterületeket bemutató kísérők is nagyon szimpatikusan, informatívan látták el feladatukat. Hogy mennyire tetszett a hotellátogatás a gyerekeknek, gyorsan kiderült, hiszen a Rudas-iskola képviselői készültek az ezt követő programokkal. A turisztika területén a hotellátogatásról is esett szó. Nagy élvezettel vettek részt a szép környezetben a táborozók a gazdálkodásmenedzsment, a robotika és az informatikai terület bemutatóin, feladatain is. Délben a saját főzésű paprikás krumpli fogyott nagy sikerrel. Délután a rácalmási szigeten kis túrával egybekötött sportfeladatok várták a résztvevőket a Rudas sportágazatának szervezésében. Jövő héten a kereskedelmi iskola lesz ennek a napnak a „házigazdája”, közös főzéssel, kapcsolódó feladatokkal. A tábor sikeréhez nagy mértékben hozzájárul, hogy a szervezés és a lebonyolítás során is építkezni lehetett a városi kamara és a szakképzési centrum, valamint intézményei között évek óta sikeres együttműködésre. 

   

  A Dunaújvárosi Hírlap írása

  GALÉRIA

  Szakmázz velünk!

  290110693_5463306133720148_4844190084970731479_n.jpg
  290143225_5463306160386812_4928812839550948789_n.jpg
  290185029_5463307417053353_5619434115649886162_n.jpg

  Megosztás

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  20 diákunk a Szakma Sztár Fesztivál előszobájában

  20 diákunk a Szakma Sztár Fesztivál előszobájában

  A Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) területi előválogatói alapján összeállt az országos válogató mezőnye.

  2024. febr. 22.
  Újra a TOP100-ban a Rudas

  Újra a TOP100-ban a Rudas

  A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közhiteles adatai alapján, a tanulók bemeneti és képzési-kimeneti teljesítményének, az intézmények oktatói létszámának és digitális ellátottságának figyelembevételével elkészült a technikumok TOP100-as listája.

  2023. dec. 18.
  Nálunk is járt a Mikulás

  Nálunk is járt a Mikulás

  Ha december 6., akkor Mikulás. Szokásához híven idén is eljött hozzánk, hogy hozzon egy kis vidámságot és édességet.

  2023. dec. 5.


  KIMIKK
  DaruSínDKIKDunaújvárosi EgyetemHamburger HungáriaLiberty DunaújvárosNSZFHOrszágos MentőszolgálatSzent Pantaleon KórházVajda PapírWeishaupt
  Széchenyi 2020

   • SZC logo fehér
   • Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

    Dunaújváros, Római krt. 51/A

   • Telefon: +36 (25) 743 - 136

    E-mail: titkarsag@dunaujvarosiszc.hu

    OM azonosító: 203034


   2024Dunaújvárosi Szakképzési Centrum