Oldalsáv

Szakmák éjszakája a Bánkiban

Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Gimnáziuma és Szakgimnáziuma

Cím: 2400 Dunaújváros, Táncsics Mihály utca 1-1.

E-mail cím: szki@banki-duj.sulinet.hu

Telefon:+36 (25) 412 247

Weblap: http://www.banki-duj.sulinet.hu/

 


MÁV START: Mozdonyvezetés szimulátorral a Bánkiban

Vonat szimulátor használata. Ez a program a Vasúti jármű dízelmotor- és hajtásszerelő képzéshez kapcsolódik és annak népszerűsítését, illetve szélesebb körben való megismerését szolgálja. Tesztelhető a reakció idő különböző vészhelyzet szituációkban. 
Krízishelyzetben, illetve rendkívüli helyzetek kezelésekor az emberi tévedés lehetősége hatványozottan jelentkezik. A mozdonyvezetői munka egyes elemeit be lehet gyakorolni a vezetési gyakorlat során, azonban a közlekedésbiztonság veszélyeztetése nélkül nem lehet minden helyzetre felkészíteni a gyakornokokat, de egy "laikusnak" kipróbálni óriási élmény.

 

 

 

Miért jó Bánkisnak lenni? Az iskolai hitvallás. Képzéseink. Minden, amit az iskolánkról tudni szeretnél. "Kérdezz bátran!"

A szakgimnázium 9-12. évfolyamán érettségire való felkészítés és ágazati szakmai oktatás, szakképzés folyik. A kétéves OKJ-s technikus képzésből az első év tananyagát a tanulók a 9-12. évfolyamokon négy évre elosztva sajátítják el és felkészülnek az érettségire, illetve a továbbtanulásra. Az érettségi után egy év alatt befejezhetik a technikus képzést. Tanulmányi idő 5 év (4 év után, a 12. évfolyam végén érettségi vizsga, majd az 5. év - 13. évfolyam - végén szakmai vizsga).
 
 
 
 
 

CAD-v csináló. 3D tervezés számítógép támogatással. Bevezetés az Autodesk INVENTOR világába

 
Mindenki tudja, hogy micsoda különbség van egy átlagos és bármilyen kétdimenziós, illetve egy 3D-s látványterv között. Maradjunk abban, hogy egy más világ.
 
3D tervezés lehetőségei a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Gimnáziumában és Szakgimnáziumában, Autodesk Inventor tervező szoftver bemutatása, lehetőségei a CAD-CAM oktatásban. Ez a program a Gépgyártástechnológiai technikus és CAD-CAM informatikus képzésekhez kapcsolódik, azok népszerűsítését és szélesebb körben való megismerését szolgálja.
 
 
 

A számítógéphez mindenki ért (?) "SZERELEM" a számítógépemet. Összeszerelési és szétszerelési kis ABC

Szeretem a számítógépem, mert benne él a barátom... ez persze egy vicces megközelítés, bár lehet komoly is. Egy biztos, kiemelt helyen szerepel ma már a számítógép mindenki életében.
 
A számítógéphez mindenki ért? Hol a határ a hozzáértés és az "azt hiszem, hogy értek hozzá" között? Egyéb érdekességek a számítógép szerelés, javítás és hibakeresés területéről. Összeszerelési és szétszerelési kis ABC, trükkök, érdekességek.
 
 
 
 
 

Brutális fizika. Egyszerű kísérletek. Te is kipróbálhatod. Ha sikerül, jutalomban részesülsz!

Bizonyára sokan emlékeznek még Öveges professzorra, aki szerint a "legegyszerübb a legművészibb." Ő volt az a kivételes személyiség, aki a 70-es években a televízióban a legbonyolultabb kísérleteket is olyan nemes egyszerűséggel tudta elmondani, hogy azt még az iskolázatlan ember is megértette.

Hát, ilyen is lehet a fizika.

Érdekes, egyszerű és bonyolultabb fizikai kísérletek bemutatása, megbeszélése, értelmezése. A fizika különleges területei. Meghökkentő, érdekes kísérletek. Meglepetésként nagyon különleges kísérlet bemutatása. Az előző évben olajos hordót roppantottunk össze anélkül, hogy bárki hozzáért volna.

 

Pneumatika! Az vajon mi? Mire jó a sűrített levegő? Alap pneumatikus kapcsolások összeszerelése, kipróbálása

Pneumatika oktatás lehetőségei a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Gimnáziumában és Szakgimnáziumában. Ez a program a Gépgyártástechnológiai technikus képzéshez kapcsolódik és annak népszerűsítését, illetve szélesebb körben való megismerését szolgálja.
 
 
 
 
 

CNC forgácsolás. Amikor a gép dolgozik helyettünk

Mi az a CNC?
A CNC forgácsoló feladata acélból, öntvényből, színesfémből és nemfémes anyagokból különféle összetett geometriai kialakítású, öntött, hegesztett vagy előmunkált, többnyire gépiparban gyártott termékek alkatrészeinek, részegységeinek CNC megmunkáló gépeken történő elkészítése (gyártása) előírt pontossággal műszaki rajz, műhelyrajz alapján.
 
CNC oktatás lehetőségei a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Gimnáziumában és Szakgimnáziumában. Ez a program a Gépgyártástechnológiai technikus és CAD-CAM informatikus képzésekhez kapcsolódik, azok népszerűsítését és szélesebb körben való megismerését szolgálja.

 

"Józan paraszti” ész. Logikai játékok, játékos matematika

Tény, hogy a matematika, az anyanyelvi műveltség melletti másik tényezőként, mindenfajta műveltség egyik alappillére. Egyszerre egyszerű és a világ legbonyolultabb dolga. Egy különleges utazást ajánlunk!
 
Különleges, egyszerű, érdekes matematika feladatok, logikai fejtörők, logikai játékok kipróbálása, megoldása a gyakorlatban. Érdekes dolgok, nem is gondolnánk, hogy mennyi minden matematika. Matematika előfordulása a mindennapjainkban.
 
 
 
 

Múlt-jelen-jövő. Amit a méréstechnika alapjairól tudni illik

Ha kicsit belegondolunk belátjuk, hogy mindent mérünk - ennek következtében mindent ki tudunk fejezni egzakt módon. Akár azt is mondhatnánk, hogy hátborzongató.
 
A gépészetben alkalmazott általános mérési eljárások, mérőeszközök története, fejlődése. Korszerű digitális hordozható mérőeszközök bemutatása, kipróbálása. Miért van szükség mérésekre, illetve a mérések, ellenőrzések fontossága a gépészeti tevékenységek mindennapjaiban.
 
 
 
 
 

Szeretnél kamionos lenni? Teherautó vezetés szimulátorral

El tudod képzelni, hogy milyen érzés lehet egy soktonnás óriást vezetni?

Akárhogy is, próbáld ki!

Biztonságosan ki lehet próbálni, hogy milyen kamiont vezetni egy szimulátor segítségével. Nagyon élethű, többféle úttípuson, kamion típussal, különböző manőverezési feladatokat lehet szimulálni. Tesztelhető a reakció idő különböző vészhelyzet szituációkban.

 
 

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

H-2400 Dunaújváros, Római krt. 51.
+36 25/743-136
+36 25/745-859 (fax)
titkarsag@dunaujvarosiszc.hu