Oldalsáv

Szakgimnáziumi

A 2016/2017. tanévtől átszerveződtek a szakképző iskolák. A szakközépiskolák szakgimnáziummá alakultak, melyben a képzés továbbra is az érettségit megelőző 9-12. évfolyamokból és az érettségit követő szakképzési évfolyamból áll. Lényeges változás, hogy az érettségit megelőző szakaszban nagyobb hangsúlyt kap a szakmai képzés és az érettségi vizsgával egy vagy két szakképesítéshez juthatnak a vizsgázók.

A tanulók az érettségi vizsgájuk mellett egy vagy akár több munkakör betöltésére is jogosulttá válnak. Az érettségit követően plusz egy éves képzéssel újabb szakképesítést szerezhetnek. Ez azt jelenti, hogy a 13. évfolyam végére minimum két szakmával és egy érettségivel lesznek gazdagabbak. Ezután tovább is tanulhatnak a felsőoktatásban, de akár már a munka világába is bekapcsolódhatnak. Azok a diákok, akik szakgimnáziumba járnak, háromszor több lehetőséghez jutnak, mint azok, akik nem.

Az első négy évben az általános műveltséget megalapozó - közismereti – tantárgyakat, illetve az ágazatnak megfelelő szakmai tantárgyakat tanulnak a diákok. A negyedik év a gimnáziumi érettségivel egyenrangú érettségi vizsgával zárul, amelyben a 4 kötelező közismereti tantárgy (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv) mellett az ötödik kötelező vizsgatárgy a szakmai tantárgy. (Az öt kötelező tantárgy mellett a tanuló választásának, továbbtanulási szándékainak megfelelően további tantárgyakból is lehet érettségi vizsgát tenni.)

A szakmai érettségi vizsgát közép, illetve emelt szinten tehetnek a tanulók, vagyis a szakmai érettségi emelt szintű teljesítése ugyanúgy többletpontokat jelent a felvételinél, mint a közismereti tantárgyak esetében

Fotó: Copyright: michaeljung / 123RF Stock fotó

Oldalunk folyamatosan frissül. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum tagintézményeihez kapcsolódóan a szakgimnáziumi képzések bemutatása ezen a helyen lesz olvasható.

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

H-2400 Dunaújváros, Római krt. 51.
+36 25/743-136
+36 25/745-859 (fax)
titkarsag@dunaujvarosiszc.hu