Szakács 34 811 04

A szakács feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
napi és alkalmi étrendet, étlapot, időszakos ajánlatokat összeállítani az ételekhez a nyersanyagokat és azok mennyiségét meghatározni, felmérni a meglévő készletek mennyiségét, árut átvenni, előkészíteni és rendeltetésszerűen használni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket, kézi szerszámokat nyersanyagokat előkészíteni, a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazni, különféle ételeket készíteni, az elkészített ételeket melegen, illetve hidegen tartani, a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembe vételével az ételeket megtálalni, díszíteni a maradványokat, kezelni a segédszemélyzet munkáját, összehangolni, irányítani feladatait az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelően végezni, technológiai műveletek leírásait idegen nyelven megérteni, felhasználni.