Oldalsáv

Centrumban a szakképzés

2021. november 8.
A Dunaújvárosi Szakképzés Napja valószínűleg nem ismeretlen fogalom Dunaújvárosban, sőt környékén sem, hiszen a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum negyedszer szervezte meg pályaorientációs rendezvényét. November 5-én a Dunaferr iskola Apáczai utcai épülete ezúttal is hat középiskola bemutatkozásáról szólt.

A nyolcadik osztályos diákok és persze szüleik egészen biztosan sokat, sőt egyre többet beszélnek a továbbtanulásról és teszik fel a kérdést: hova tovább? Ez a kérdésre még látszólag sem egyszerű válaszolni, ráadásul mindenkinek a maga sajátosságait figyelembe véve kell elhatározásra jutnia. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum 2017-ben pontosan ezért indította útjára ezt az óriásrendezvényt, ahol hat középiskola (a Dunaferr, a Hild, a Kereskedelmi, a Lorántffy, a Rudas és a pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér) mutatja be minden létező tudományát a továbbtanulás előtt állóknak.

Arra a kérdésre, hogy mi a szakképzés napja, viccesen még azt is válaszolhatnánk, hogy az, ahol egyidőben, egy helyen folyik a csoki, sül a hús, omlik a szánkba a palacsinta, mozog a robot, ahol tetőt építenek, ahol mi magunk is beülhetünk egy képzeletbeli titkárságra, ahol sebet gyógyítanak, utazást szerveznek, hegesztenek, villanyt szerelnek, burkolnak...

Pocsainé Varga Veronika főigazgató szerint nem csak azért különleges ez a rendezvény, mert hat iskola van jelen egyidőben, hanem azért is, mert minden, a képzési kínálatban szereplő szakmát ki lehet próbálni, kézbe lehet venni, meg lehet fogni, fel lehet építeni. A rendezvény látogatói nem egyszerűen szemlélői a különböző mesterségeknek, hanem részesei is lehetnek a különböző folyamatoknak. A főigazgató szerint nagyon fontos a hiteles és pontos tájékoztatás, mert az új szakképzési rendszer talán még sokak számára ismeretlen. Igyekszünk minden létező fórumot megteremteni és jelen lenni, hogy elmondhassuk, hogy mi a technikum, hogy mi a szakképző iskola, hogy diákjaink ösztöndíjat kapnak, hogy milyen diákélet folyik iskoláink falai között. De a legfontosabb tudnivaló, hogy a technikum érettségit és szakmát ad 5 év alatt, a szakképző iskola 3 év alatt pedig egy szakmát. Mindkettőre igaz, hogy ágazati alapozással indul, elősegítve, hogy ne rögtön szakmát kelljen választani a tanulónak. A szakképzés, ahol lehetséges duális partnernél folyik.

Piros Mariann, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum kancellárja a szakképzés ünnepnapjának nevezte az eseményt. Együtt van mindenki, aki érintett, vagy érdekelt lehet a szakképzésben. Itt vannak a szakképző iskolák, tanárok, oktatók, a mi diákjaink, jelen vannak az általános iskolák végzősei, jelenlétükkel is támogatnak minket duális partnereink. „Kimondottan büszke vagyok arra, hogy 12 duális partnerünk itt van az eseményen, segíti a munkánkat, támogatnak bennünket” – fogalmazott a kancellár. Szerinte a megújult szakképzésben kiemelkedő szerepe van a duális partnereknek, akik a gyakorlati képzés helyét jelentik, de leginkább a szakmaiságot képviselik. Egyben ők a munkáltatók és a munkaerőpiac képviselői is. A diákok számára egy hosszú távú folyamat részesei is, hiszen nagyon sok esetben a középiskolából kikerülve álláslehetőséget is biztosítanak.

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum vezetői köszönetüket fejezik ki mindazoknak, akik munkájukkal, tudásukkal, támogatásukkal, partnerségükkel segítették a IV. Dunaújvárosi szakképzés Napja megszervezését, lebonyolítását.

 

Fotógaléria

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

H-2400 Dunaújváros, Római krt. 51.
+36 25/743-136
+36 25/745-859 (fax)
titkarsag@dunaujvarosiszc.hu

Akadálymentesítési nyilatkozat