Oldalsáv

Dunaferr: Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola

2018. január 30.
Fejér megyében elsőként a Dunaferr iskola büszkélkedhet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által adományozott Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címmel. Az elismerést Keszthelyi Nikolett helyettes államtitkár ma adta át Zemankó Zoltán igazgatónak.

Az átadó ünnepségen Jelen volt Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, Dr. Kovács Péter a Dunaújvárosi Járási Hivatal hivatalvezetője, Gombos István alpolgármester, Csapó Gábor DSZC főigazgató, Melkovics János parlamenti titkár, Dr. Török Zoltán fogyasztóvédelmi referens.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselőnk elmondása szerint örömmel vett részt az eseményen, hiszen a Dunaferr iskola jóvoltából már megyénket is elérte ez a megtisztelő cím.

Dr. Kovács Péter, Gombos István, Dr. Galambos Dénes, Keszthelyi Nikolett, Zemankó Zoltán, Csapó Gábor. Dr. Kovács Péter, Gombos István, Dr. Galambos Dénes, Keszthelyi Nikolett, Zemankó Zoltán, Csapó Gábor.

 

„Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola”
A pályázat célja
A Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola megtisztelő címmel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) azon iskolák fiatal fogyasztókért tett intézkedéseit, hozzáállását kívánja értékelni, amellyel az iskolák a tanulóik között a fenntartható tudatos fogyasztói szemlélet általánossá válásához, a fogyasztóbarát vállalkozói szemlélet terjesztéséhez és a fiatal fogyasztók gyakorlatban használható ismereteinek a bővítéséhez járulnak hozzá.
 
A pályázati elismerés
A Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola pályázat az iskolák azon intézkedéseit értékeli, amelyek hozzájárulnak a diákok fogyasztóvédelmi ismereteinek növeléséhez, tudatos fogyasztói magatartás kialakításához és a fogyasztóbarát vállalkozói hozzáállás megalapozásához. A pályázat közvetlenül anyagi támogatást nem nyújt, az NFM elismerő címet adományoz a nyertes pályázónak.

 

Zemankó Zoltán: - Intézményünkben kiemelt hangsúlyt fektetünk a tudatos fogyasztói attitűd kialakítására, hiszen a nálunk végzett diákok nagy többsége nem csak alkalmazottként, hanem vállalkozóként is megjelenik a munkaerőpiacon. Pedagógiai folyamatainkba 9. évfolyamtól kezdődően tudatosan törekszünk arra, hogy magabiztos, elmélyült ismeretekkel rendelkező fiatalokat neveljünk ebben a témakörben.

Szakgimnazista osztályaink mellett iskolánk másik fő jellegét a szakközépiskolai képzés jelenti fémipari, gépipari és villamosipari szakmák területén. Maga a szakközépiskolai képzés is megköveteli tőlünk azt, hogy tanulóinkat ösztönözzük az innovatív technológiák, megújuló energiák használatára, vagy olyan termékek felhasználásának előtérbe helyezésére, amelyek mind a fogyasztó, mind a környezetvédelem tekintetében elfogadott, támogatott.

10. évfolyamos diákjaink az elméleti tanórák több mint 30%-ában érintik a fentebb említett témaköröket, míg gyakorlati tevékenységük során nap mint nap gyakorolják a megszerzett tudás alkalmazását, környezetük védelmét.

Hosszú évek óta megvalósuló sikerprogramunk a gyakorlatorientált szakmai nap. Ezen a napon lehetőséget termetünk arra, hogy diákjaink és szaktanáraink a városban és a vonzáskörzetben található szakmaspecifikus kereskedelmi, vagy termelőegységeket felkeressék. Nyilván ezen termelők elsődleges célja a reklám, munkaerő toborzás ugyanakkor számunkra és főként a diákok számára felbecsülhetetlen értékű információt biztosít. A tanulók ugyanis beleláthatnak nagyobb cégek beszerzési, gyártási folyamataiba, melyek során kiemelten figyelhetik meg a környezettudatosságot és a minőségbiztosítást. A helyi kereskedők is szívesen látnak bennünket, hiszen a jövő évek szakembereit, „vásárlóit=fogyasztóit” visszük el számukra. Jónéhány partnerrel szoros együttműködésben dolgozunk, így diákjaink termékbemutatókon is részt vehetnek. Tagjai vagyunk a Ford Karrierprogramnak is.

Intézményünk élen jár azokban a folyamatokban, amelyekben a tanulóink a gyakorlaton „életszerűségen” keresztül tehetnek szert tudásra. Éppen ezért kötünk együttműködési megállapodást a Dunaújvárosi Járási Hivatal Hatósági Osztályával, amely kiemelten foglalkozik a fogyasztóvédelmi kérdésekkel. Kérésünkben szerepel, hogy szakembereik által konferált előadásokban mutassák be a fogyasztóvédelem fő feladatát, területeit, valamint életszerű példák bemutatásával felhívják azon veszélyekre a tanulóink figyelmét, amely körbe veszi őket a világban.

      

Csapó Gábor főigazgató: - Örömmel olvastam a mai napra szóló meghívó tényét és természetesen tárgyát is. Azt gondolom, hogy minden iskolatípusnak meg van a maga helye és feladata, küldetése az oktatás-nevelés területén. A szakképző iskolák elsődleges feladata a jó szakemberek nevelése. És bizony azt kell mondanom, hogy legalább ilyen fontos, hogy a ma tizenéveseiből tájékozott, a társadalmi integrációra érett fiatal felnőtt váljon. Ha nagyon őszinte akarok lenni, nehezen kézzelfogható és mérhető dologról beszélünk és mégis, a jelenünkről, sőt a jövőnkről van szó.

Ma Magyarországon a fogyasztói társadalom hatása életkor szerint valahol az óvodában kezdődik és az élet valamennyi szegletében jelen van. A tudatosság egyfajta befolyásolás, ami feladat és felelősség is. Közös.

A Dunaferr iskola pályázatát olvasva sok hasznos dologgal találkoztam. Kérem, hogy az elnyert címet, azaz a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet használják büszkén, töltsék meg sok és hasznos tartalommal. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum részéről ehhez is segítséget és támogatást ajánlunk.

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

H-2400 Dunaújváros, Római krt. 51.
+36 25/743-136
+36 25/745-859 (fax)
titkarsag@dunaujvarosiszc.hu