Oldalsáv

40 éves a Lorántffy kollégium

2017. december 20.
Jubileumi ünnepséget szervezett ma délután a Lorántffy iskola kollégiuma. 40 évvel ezelőtt, 1977-ben nyitotta meg kapuit az intézmény. Csapó Gábor főigazgató úr köszöntőjével tisztelgünk a jeles esemény előtt:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Különleges, felemelő és felelősségteljes dolog több évtizedes múlttal rendelkező intézményeket irányítani, együtt dolgozni velük. Ráadásul a Centrum 7 tagintézménye közül egy sincs, amelyik még gyerekkorban lenne. Ami a történelmi falak között felhalmozódott szellemi potenciált illeti: semmihez sem hasonlítható értékrendet képvisel. Intézményeink sok-sok tízezer embernek egyengették az életútjukat, állították őket egy-egy pályára az évek során. Meggyőződésem, hogy erre az erőre, erre az értékre támaszkodnunk kell, erőt kell belőle merítenünk, óvnunk kell az évtizedes értékeket, vívmányokat. Azokra pedig, akik valaha is intézményeinkben dolgoztak – büszkének kell lennünk. És azok is vagyunk.

Csapó Gábor Csapó Gábor Az intézményi háttér egy másik megközelítésben óriási kihívásokat is jelent. Fenntartás, működtetés, fejlesztés. Az, hogy ez hihetetlen mennyiségű munkát jelent - egy dolog. De pénz is kell hozzá. Mégpedig sok. És jelentem, ezen dolgozunk.

A Lorántffy kollégium 40. születésnapját úgy tudjuk most megünnepelni, hogy az épület egy teljesen új külsőt kapott. Ráncfelvarrásnak nem mondanám, sokkal inkább újjászületésnek. Egy 130 millió forintos pályázatnak köszönhetően lezártuk a külső nyílászáró cserék és teljes külső homlokzatszigetelés kivitelezési szakaszát, jelenleg a végső műszaki átadás-átvétel zajlik. Én magam sem lennék elégedett, ha itt és most azt kellene mondanom, hogy Lorántffy kollégium – ennyi volt. Azt mondom, hogy első állomás, bár mérföldkő. Folytatjuk. A külső után belülről építkezünk.

Örülünk annak, és büszkén jelentem be, hogy:

  • Az elöregedett kollégium bútorainak jelentős részét lecseréljük még ezen a télen.
  • Egy pályázatunk eredményeként megújulnak a kollégium közösségi terei. Nemcsak épületfelújítást tervezünk, de komoly informatikai eszközbeszerzést is indítunk.
  • A közeli hetekben háztartási kisgépeket (televíziókat, hűtőszekrényeket, mosógépeket kap az intézmény.

És még valami. Egyformán fontosnak tartom az infrastrukturális fejlesztéseket és szakmai megújulást is. Igen. Építkezni kell, szigetelni, festeni, számítógépet vásárolni, napelemet telepíteni. És mellette alkalmazkodni az új világhoz.

Hölgyeim és Uraim! Ismételten, az ünnepi alkalomhoz illően egy történelmi bejelentést szeretnék tenni. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum egy újabb pályázati lehetőséget megnyerve, a szakképzési rendszer átfogó fejlesztésébe kezd. 550 millió forintos pályázatot nyújtottunk be, melynek forrását az elkövetkező 2 és fél év során fogunk felhasználni. A pályázat célja a szakképzésben tanulók alapkészségeinek fejlesztése, a szakképzés eredményesebbé tétele, az iskolai teljesítmény növelése. Pályaorientációs eszközöket telepítünk, sőt, magát a pályaorientációt is új alapokra helyezzük, új képzési rendszert indítunk. Olyan programot dolgozunk ki, amivel a kilencedik osztályban történő lemorzsolódást csökkenthetjük, a felsőbb évfolyamokban pedig a tehetséggondozást erősítjük. Sor kerül a pályázaton belül infrastrukturális fejlesztésekre, közösségi terek kiépítésére, kialakítunk egy makerspace (digitális közösségi alkotótér)  labort, amely a korai iskolaelhagyás elleni és a tehetséggondozás területén végzett pedagógiai tevékenységeinket támogatja. De a Rudas kollégium is jelentős fejlesztéseken megy majd át. Ahogy ebből is jut a Lorántffy iskolára és kollégiumára.

Most ez a jövő.

De szeretnék visszatérni a jelenbe.

Köszöntöm Önöket. Önöket, akik a múltban, a jelenben ebben a kollégiumban dolgoztak. Feladatunk annyira komplex, hogy a kollégiumi nevelés is legalább olyan fontos, mint bármelyik más tevékenységünk. Köszönöm a munkájukat, a hivatástudattal végzett nevelő szellemiségüket.

Gratulálok a 40 esztendőhöz,  a magam, illetve a Centrum részéről pedig azt tudom ígérni, hogy mindent megteszünk azért, hogy az elkövetkező születésnapok egyre szebbek, egyre gazdagabbak, komfortosabbak, élhetőbbek legyenek.

Boldog születésnapot, Lorántffy kollégium!

Kapcsolat

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

H-2400 Dunaújváros, Római krt. 51.
+36 25/743-136
+36 25/745-859 (fax)
titkarsag@dunaujvarosiszc.hu