Oldalsáv

Kevesebb mint egy év alatt, több mint félmilliárd

2017. szeptember 13.
„A nagyapám jutott eszembe, aki mindig azt mondta: Fiam! Amit adnak, azt el kell fogadni! És amit adnak, azt meg kell köszönni! Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni a dolgot, akkor ezért hívtam ma Önöket ide. Hogy elmondhassam. Köszönöm!” – Csapó Gábor főigazgató ezekkel a gondolatokkal kezdte köszöntőjét a Dunaferr Apáczai Telephelyén megrendezett átadó ünnepségen.

Cserna Gábor polgármester, Csapó Gábor főigazgató, dr. Dorkota Lajos MEKH elnök Cserna Gábor polgármester, Csapó Gábor főigazgató, dr. Dorkota Lajos MEKH elnök

A Nemzetgazdasági Minisztérium döntésének és támogatásának köszönhetően elkészült a DSZC Dunaferr Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Apáczai Csere János Utcai Telephelyének teljes tetőszigetelése. Mostantól az épületet újra rendeltetésszerűen tudják használni a diákok. A felújítás zárásához kapcsolódó ünnepségre 2017. szeptember 11-én került sor. Az eseményen jelen volt Dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, Cserna Gábor városunk polgármestere is.

 

Csapó Gábor főigazgató úr köszöntőjében az Apáczai Telephely tetőszigetelése mellett beszélt több elkészült, lezajlott projektről, szólt az elmúlt egy esztendő történéseiről is:

„Amikor azon gondolkodtam, hogy mit mondjak ma Önöknek, azon vettem észre magam, tulajdonképpen egyetlen szóval is ki tudnám fejezni mindazt, amit érzek és szeretnék elmondani. Ez a szó vonatkozik az eddigiekre, a mai napra, erre a beruházásra, a támogatásra, a hozzáállásra, a kivitelezésre. Önöknek szánom.

Aztán a nagyapám jutott eszembe, aki mindig azt mondta, hogy: Fiam! Amit adnak, azt el kell fogadni! És amit adnak, azt meg kell köszönni! Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni a dolgot, akkor ezért hívtam ma Önöket ide. Hogy elmondhassam.

Köszönöm!

Csapó Gábor, főigazgató Csapó Gábor, főigazgató Azt gondolom, hogy most nem egyszerűen egy 100 millió forintos projekt valósult meg, hanem visszaadtuk az életet egy iskolának. Tarthatatlan volt, balesetveszélyes, élhetetlen. A „sok víz lefolyik még a Dunán”  - mondást, itt csak úgy szlengesítették, hogy: sok víz lefolyt már a Dunaferr falán.  Ezer sebből vérzett – pontosabban ázott ez az épület. Szó szerint. Ennyi esőfelfogó műanyag vödör a világon sehol nincs. Már ide sem kell.

Elkészült az épület teljes tetőszigetelése. Vízhatlan a tornaterem és a tanári. Végig követtem a folyamatot és láttam, hogy technológiailag nem volt egyszerű feladat. Kitalálni, megcsinálni, időtállóvá tenni. Viszont úgy néz ki, hogy sikerült, sőt, tovább is léptünk. Belülről levakartuk a salétromot, ki lett festve a tornaterem, teljesen új világítási rendszert kapott, új hálókat, kapukat. Egy új tornaterem született. Most visszakapja a Dunaferr, visszakapja a város. Újra lehet kiállításokat szervezni, sporteseményeket tartani. És egy iskolában a legfontosabb: testnevelésórákat tartani.

Egészen pontosan még nincs egy esztendeje, hogy a szakképzési centrum főigazgatójaként dolgozom. Mondhatnám, hogy egy éve álmodtam egy világot. De még álmaimban sem mertem hinni, hogy egy év alatt el tudok költeni majd több mint félmilliárd forintot. Ráadásul jó dolgokra. A legjobbakra. Nem akarok számvetést készíteni, de elmondom, mert fontosnak tartom.

Kicseréltük az összes külső nyílászárót a Hild iskolán. Kicseréltük a Rudas iskolán. Nyolcszáz napelemet telepítettünk a négy intézményünk tetejére. Számításaink, terveink szerint mostantól nullás villanyszámlát kézbesítenek a Lorántffy iskolába, a központi Dunaferrbe, a Hildbe és a Rudasba. A központi Dunaferr napelemesítéséhez Dunaújváros Önkormányzata is segített, 10 millió forinttal járult hozzá az előzetes szigetelési munkálatokhoz.  Soha nem látott eszköz és informatikai fejlesztést hajtottunk végre valamennyi iskolánkban. Belül is elkezdtünk felújítani és szeretnénk szépen előre haladni. Szeptembertől a prémium kategóriás higiénia feltételeit teremtettük meg. És nem csak a külsőségeket tartjuk fontosnak, hanem azt is, hogy az eredeti hivatásunkat is maradéktalanul teljesítsük. Azaz. Sok és kiváló szakembert képezzünk. Hitem szerint, no meg a számok szerint is, nincs okunk szégyenkezni.

Ma egyértelmű kormányzati szándék a szakképzés erősítése, a szakember utánpótlás felgyorsítása, a korszerű oktatási környezet kialakítása. A legnagyobb öröm a számomra, hogy ezt a feladatot partnerségben kell, illetve tudjuk végrehajtani. Legutóbb Szolnokon hallottam Varga miniszter úrtól, hogy a tárca 10 milliárd forintból infrastruktúra-fejlesztési programot indít a szakképző intézményeknél. Egy biztos, mi készen állunk a folytatásra.

Elnök Úr! Polgármester Úr!

Még egyszer. Köszönöm a támogató együttműködésüket! És ha megengedik, kérem is a jövőre vonatkozóan.

Végezetül. Szeretnék köszönetet mondani a felújításokban, fejlesztésekben résztvevő kollégáimnak. Tudom, hogy sok munka van egy-egy sikeres projekt mögött.

Köszönöm.”

 

 

Kapcsolat

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

H-2400 Dunaújváros, Római krt. 51.
+36 25/743-136
+36 25/745-859 (fax)
titkarsag@dunaujvarosiszc.hu