Oldalsáv

Az „Erasmus+” nyelvi felkészítő tábora

2017. május 22.
A 2016/2017 –es tanévben az „Erasmus+” pályázat sikeres elbírálást követően a Rudas iskola több tanulójának lehetősége nyílik összefüggő nyári szakmai gyakorlatát Bécsben végezni. Mayer Tamásné angolnyelv tanár és Vabják Evelin 10. B osztályos tanuló beszámolóját olvashatják. Érdemes. És érdekes!

Korábbi hagyományokat követve az érettségi szünetben ezek a tanulók részt vettek egy nyelvi felkészítő táborban. A 24 fő táborozó három ágazatból került ki: a sport, az ügyvitel és az informatika tizedik évfolyamos tanulóiból. 3 nyelvtanár napi 8 órában, külső anyanyelvi előadó bevonásával biztosította számukra az „idegen nyelvi” közeget.

Az elmúlt két tanévben Milánó volt az úti cél, az idei tanévben pedig Ausztria, Bécs lett a fogadó ország. Itt iskolánk tanárai közül öten áprilisban egy szakmai tanulmányúton meggyőződtek arról, hogy az angol nyelvet nem csak idegen nyelvként használják, hanem a mindennapi élet szerves részeként. Ennek keretén belül több tantárgyat is angolul tanulnak a diákok az iskolában, így valóban élő nyelvhasználat gyakorlása történik az órákon.

Korábbi tapasztalatainkra és új ismereteinkre alapozva a 3 napos nyelvi tábor tematikájában a szóbeli nyelvhasználatra helyeztük a hangsúlyt. Mivel a különböző ágazatban tanuló gyerekek különböző osztályokba járnak, így egymás megismerése, csapatépítés és kommunikációs feladatok mellett nagy hangsúlyt kaptak a különböző szituációs feladatok is. Az angol nyelv használata mellett megismerkedtek olyan német kifejezésekkel is, amelyek nagymértékben segíthetik őket a nyári szakmai gyakorlat végzése alatt.

Szerettünk volna rávilágítani arra is, hogy bár Ausztria a szomszédos ország, mégsem beszélünk közös nyelvet. Szerettük volna azt is megmutatni a gyerekeknek, hogyan láthatnak minket külföldi szemmel az emberek. Ezen apropóból meghívtunk egy Magyarországon élő, ám amerikai állampolgárt, aki saját anyanyelvén mesélt a gyerekeknek azokról a kulturális különbségekről, melyek igazán magyarrá tesznek minket, melyekre esetleg nem is gondolnánk, hogy egy külföldi számára feltűnhetnek. A diákok interaktív előadás során kérdezhettek, kommunikálhattak az előadóval, természetesen szigorúan angol nyelven, ami legalább akkora élményt nyújtott nekik, mint a válaszok sokszínűsége és információ tartalma.

A nyelvi foglalkozásoknak elengedhetetlen része volt hallásértésük fejlesztése is, hiszen nem csak önmagukat kell kifejezni, hanem szóbeli utasításokat, információkat is fel kell dolgozniuk majd külföldi tartózkodásuk során.

Az utolsó napon került sor nyelvi készségeik, írásbeli, olvasott szövegértésbeli, nyelvhelyességi, felmérésére is, melyek alapján egy olyan jellemzést tudunk készíteni a tanulókról a fogadó cégek számára, hogy számukra a legmegfelelőbb munkahelyre kerülhessenek.

Bízunk benne, hogy ez a néhány nap is hozzájárult ahhoz, hogy a nyári szakmai gyakorlat alatt megfelelő mértékben használják a diákok a tanult idegen nyelvet a munkahelyeken.

 

Mayer Tamásné

angolnyelv tanár

 

 

Készülünk Bécsbe

Pályázati támogatásból az érettségi szünetben 3 napos bentlakásos nyelvi kurzuson vettünk részt a Rudas kollégiumban.

Eleinte, mikor először hallottam, hogy a Bécsbe utazó diákoknak (velem együtt) bent kell maradni az iskolában az érettségi szünetben, meglepődtem. Először nem nagyon lelkesedtem… Mert végül is örültem volna, ha mindennap 10-kor kelhetek, lustálkodhatom, s nem foglalkozom tanulással, de mindegy, elfogadtam.

Nagyon kellemesen csalódtam!

Délelőttönként 3 másfél órás óra volt, azután ebéd, azután kis szünet, megint 3 másfél órás óra, azután vacsi, és 9-ig kint lehettünk az udvaron, sportolhattunk, vagy aki akart bent focizhatott a tornateremben.

Hétfőn reggel a köszöntőt követően, elhelyezkedtünk a 4 ágyas szobákban, s kis ismerkedés után kezdődött az első nyelvi óra.

Nem mondom, hogy minden feladatot fel tudok idézni, de az érdekesebbeket biztosan. A kisváros-készítés gyógyszeres dobozokból, vagy mikor egymást kellett bemutatni, természetesen angolul. Nagy élményem volt, amikor az amerikai bácsi jött, s vele angolul beszélgettünk elég sok mindenről.

S mire emlékszik bizton egy diák, hát persze hogy az ellátásra, a fogunk alá való remek étkekre.

A tanáraink célja ebben a 3 napban nem csak az volt, hogy megtanítsanak minket angolul megszólalni, hanem, hogy megszokjuk, megismerjük egymást a többiekkel, mert végül is mégis csak 3 hetet töltünk együtt nyáron Bécsben, a szakmai gyakorlaton.

Azon kívül, hogy mindennap korán kellett kelnem, nekem egy egész jó kis három nap volt, mert sokat tudtam beszélgetni a többiekkel, még a saját osztálytársaimat is jobban megismertem.

Bár nem hiszem, hogy mindenki teljesen megszokta egymást, szerintem nagyobb gond nem lesz a 3 hét alatt sem. Én várom az utat.

Vabják Evelin 10. b

Kapcsolat

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

H-2400 Dunaújváros, Római krt. 51.
+36 25/743-136
+36 25/745-859 (fax)
titkarsag@dunaujvarosiszc.hu